Samos Stories

Et juleeventyr

Der var engang en lille lykkelige familie der skulle holde juleaften sammen. Nej, okay. Fuck det! Det var sidste år.

Første akt – Juleaften

”Har du også fået nogle af de brune kartofler, Martin?” spurgte moderen. ”Hvad med jer, børn? Har I det I skal have?” tilføjede hun.

”Ja, farmor.”

”Ja, farmor.”

”Prøv at tænk på, børn. Lige nu sidder hele Danmark og spiser det samme mad” sagde faderen og løftede glasset. Resten af familien fulgte trop med enten vinglasset eller coladåsen.

På det nøje opdækkede julebord var der andesteg, flæskesteg, medisterpølse, rødkål, franske kartofler, almindelige kartofler, brune kartofler og brun sovs. I stuen ved siden af kunne man skimte det store juletræ – og alle gaverne som dannede en mur rundt om det.

”Hov! Vi har glemt noget.” sagde moderen og rejste sig. ”Mig og far tænkte, at børnene kunne få en lille gave inden maden. Så er det lidt nemmere at vente til senere.” fortsatte hun og kiggede på børnene. ”Ja, så kan I få en lille gave af farmor og farfar.”

Karen kiggede først på Martin der drak rødvin. Efter fem sekunder, uden kontakt, brød hun forsigtigt ind. ”Det… Det synes jeg ikke er en så god idé. Så får de ikke spist deres mad”.

Moderen havde allerede forladt bordet.

Lidt efter kom hun vuggende, ja nærmest dansende, mod William og lille Agnes, hvor hun leverede denne freestyle rap. ”Så-er-det-tid-til-at-mine-børne-børne-skal-have-deres-første-gave-af-farmor.”

Karens øjne kunne dræbe små børn, katte og andet småfolk. Hun klemte munden mere og mere sammen. Hendes kommende sætning var moden og parat. Den blev først udråbt flere gange i hovedet. Men Karen vandt kampen over sine impulser – sådan nogenlunde – og dolkede i stedet Martins venstre pat med albuen.

”Av.” udbrød han distraheret og kiggede på Karen.

Så gik der seks lange sekunder. ”Okay, mor. For helvede, altså. Nu har de set gaverne. Men så får du dem altså også til at spise noget bagefter”.

Martin lagde sin hånd på Karens håndflade og tog endnu en slurk vin.

”Det er alligevel utroligt. Vi fik sgu aldrig lov til at få gaver, før vi havde været rundt om juletræet” fortsatte Martin, da børnene havde pakket ud.

”Tiderne har ændret sig, min dreng.” sagde moderen. ”Det er noget andet, når man er bedsteforældre.”

”Det finder du ud af, når du bliver bedstefar.”

“Er det ikke rigtig, lille mand? Ka’ du lide farfars gave? Ka’ du lide farfars gave?” sagde faderen mens han rakte ud efter Williams nye legetøj, og han, med sin mund, lavede mærkelige lyde med munden til lille Agnes.

”Sagde dine svigerforældre også det, da du insisterede på, at mig og Julie aldrig fik gaver før tid?” borede Martin videre.

Julie brød forsigtigt ind. ”Ja, far. Hvad er det for noget?”

”Vi vil bare gerne give vores børnebørn en gave. Så der er ro på, når vi skal spise. Det kan I vel nok forstå?” lød det mere bestemt fra moderen som tilføjede. ”Og kan vi ikke lukke den der? Og hygge os. Se! Det gør børnene. De hygger sig med deres nye gaver.”

Karen var stadig defensiv. Julie sagde ikke noget. Spiste videre. Martin kiggede lidt rundt og så besejret ud. Han lænede sig tilbage og tog endnu en slurk vin.

Børnene legede med deres nye legetøj. Martin havde gang i sin sædvanlige pøl af sovs, franske- og brune kartofler, som han moste sammen, mens gaflen hvinede hen over tallerkenen – frem og tilbage.

Julie kunne se, at det irriterede Karen. Hun stirrede på Martin med foragt. Som var de livsfjender. Som var hun få sekunder fra at skære hans pik af og fodre den til grisene. Ja, det var dét blik.

”Skal du altid lave det der sovse-sjams?” sprøjtede det endelig ud af hende.

”Hvad?” sagde Martin og kiggede op. Julie smilede let.

En halv medisterpølse senere tog moderen ordet.

”Mig og far har snakket om, at vi skal tage en familiebillede foran træet, inden vi skal rundt juletræet. Kunne det ikke være godt?”

”Øhh jo” sagde Martin. Karen var enig. Men så skulle hun lige have tid til at frisere ungerne inden.

”Hmm. Skal vi virkelig det?” udbrød Julie. De kiggede alle på hende. ”Kan det så ikke være uden mig?” forsatte hun retorisk, lavmælt.

”Uden dig? Nej, du skal da med” udbrød moderen. ”Ja, det kunne da være sjovt” supplerede Karen og tog sin telefon frem fra tasken.

”Ej, jeg har virkelig ikke lyst til at stå der alene.” sagde Julie mere aggressivt. Alle, på nær Martin, var stoppet med at spise. ”Jeg vil ikke være med på det billede.” markerede hun med mere røst i stemmen.

”Vrøvl!” sagde moderen. ”Du er da ikke alene. Vi er her jo alle sammen.” Faderen kiggede på moderen. Og brød ind. ”Hvis Julie ikke har lyst til at være med på billedet, så skal hun ikke.”

”Jeg vil ikke være med på det billede!” fastslog Julie – i en mere bidsk forfatning.

Martin stoppede med at spise. Julies øjne var rødsprængte og ude af fokus. ”Mor. Lad os droppe det billede.” Martin havde nu rettet sig “aap”. Han kiggede forsonende på sin mor. Som kiggede over på faderen.

”Jeg vil have det billede, Far! Vi blev enige om, at jeg skulle have det billede.” Hun blev ved. “Julie, lille skat. Det er bare et billede.”

Karen, der i mellemtiden havde bevæget sig ned til leg på gulvet, hørte kun stilheden blæse hende i baghovedet på trods af lille Agnes, der, lige foran hende, kaldte et sted ude i horisonten. ”Moar… Moar…”

Karen kiggede forsigtigt op. Moderen havde taget position med hænderne over kors. Faderens øjne pendulerede fra højre til venstre og retur. Martin forsøgte at omfavne Julie der stirrede direkte mod den pæne røde dug med rensdyrene.

Ti sekunder efter vibrerede Julies krop i flere tusind takter. Hun kiggede op. Knyttede næverne. Rejste sig. Greb fat i sin tallerken. Marcherede mod køkkenet. Smed resterne af and og kartofler ud i vasken. Gik tilbage til bordet. Stoppede op foran moderen.

Julie skreg så højt, at det kunne mærkes helt ind i knoglemarven på faderen, på Martin, på Karen, på William og på lille Agnes.

Hoveddøren smækkede i.

Anden akt – Moderen (tidligere samme dag)

iPad’en vibrerede på køkkenbordet. ”God jul fra alle os i Svendborg” stod der.

”Henrik og Bente skriver god jul” råbte hun til faderen som stod ude i køkkenet. Moderen tog fat i iPad’en, slog sig ned i sofaen og tog en pause fra rengøring, pyntning og andesteg.

”Nej, prøv at se. Henrik og Bente har sendt en hilsen på Facebook, hvor julemanden vinker og siger god jul”. Faderen kom ind i stuen, kiggede, nikkede og bad moderen om at hilse igen.

Julen havde altid været noget specielt for moderen. Hvert år fyldte hun hver en ledig centimeter med alverdens lort inden for dekorationer, julepynt og konfekt. Anskaffelse af juletræ var en rituel begivenhed. Det skulle udpeges første søndag i advent, hvorefter hele familien skulle pynte, drikke glögg og spise æbleskriver. Og faderen kunne godt glemme alt om at hente træet på den lokale tankstation.

Som hun altid havde sagt det. ”Julen er det der holder familien sammen.”

”Men skal vi ikke også sende en julehilsen ud til vores venner på Facebook!?” kom det, lidt efter, inde fra stuen. Faderen svarede ikke.

På Facebook havde fætter John tagget Lone, i et opslag hvori der stod, at TV2 viser Bossen og Bumsen, og skrevet: ”Er det os 2. juledag, når ungerne er smidt i seng?” efterfulgt af to smileyfaces med hjerter som øjne.

Hmm. Hvorfor spurgte Fætter John ikke Lone om det face to face? De stod sikkert lige ved siden af hinanden.

Nå, men moderen kunne ikke sidde på sofaen hele dagen. Hun skulle dække bordet. Hun skulle gøre rent på badeværelset. Hun skulle gøre al maden klar. ”Har du styr på dine ting?” råbte hun og gennemgik, råbende, den huskeseddel hun havde udarbejdet til faderen tidligere på dagen.

”Ja ja. Vi skal nok nå det” mumlede faderen. ”Men så skal du også lægge den der fra dig.” fastslog han i et betydeligt højere toneleje.

”Hvor er der bare mange der har lagt familiebilleder ud på Facebook. Prøv lige at kom.”

Faderen kom ind. ”Bliver du ved med det der?”

”Se. Fætter John og hele familien har nissehuer på. Hvor er det sødt. Ej, Britta fra arbejdet har også lagt et familiebillede op.” Moderen drejede iPad’en mod faderen. Hvorefter han hev den ud af hænderne på hende. Han var enig og tilføjede. ”Det var da en sød opstilling”.

”Jeg vil også have taget sådan et billede i aften. Vi kunne tage det foran juletræet.”

”Tjoo, men lad os lige klare maden og alt det andet først.” svarede faderen.

Tredje akt – Julie (tidligere samme dag)

”God jul, Julie. Hvordan går det ellers med jer?”. Telefonens pludselige vibrationer gav et sug i Julie. Det var fra Sarah.

Julie havde ikke haft kontakt med Sarah i ret lang tid. Ja, i hvert fald ikke i over et år. Julies umiddelbare reaktion var at vente med at svare. Hmm. Eller kunne hun helt lade være med at svare?

Lige nu vidste hun ikke hvilken version hun ville gå med. Den rigtige? Eller. Den nemme?

Efter 15 min. med beskeden hængende over hovedet blev Julie enig med sig selv.

”Hej Hej Sarah. Lang tid siden. Godt at høre fra Jer. Det går fint, tak. Hvad med jer? Og god jul” efterfulgt af smileyface og det røde hjerte.

Julie lagde telefonen fra sig. Rundt i togkupéen væltede det rundt med gaveposer, til- og fra kort, mænd, kvinder, gamle, unge og børn der alle forsøgte at holde styr på hinanden.

Hun synkede ned i sædet.

Tanken om at skulle se hele familien i de tre næste dage ville ikke forsvinde. Mor. Far. Martin. Karen. Alle onklerne, alle tanterne, alle fætrene. Alle spørgsmålene. Hvad ville de spørge om? Hvad skulle hun svare?

Ej, hvor ville hun bare ønske, at hun var ligeglad. At hun var et af dem der ikke ænsede blikkene. En af dem der ikke konspirerede. En af dem der ikke tænkte, at de snakkede i krogene. Være fuldstændig ligeglad.

Men findes de egentlig?

Julie havde fået nogle øvelser af sin terapeut, så hun kunne fjerne fokus fra sin negative tankestrøm. ”Start forfra, Julie. Start forfra. Luk det negative ude. Blokér det. Fokusér på det positive. Har du ikke gjort noget godt i dag? Find tre ting du har gjort godt i dag.”

Det kunne hun ikke lige nu. Hun tog sine høretelefoner på.

Mads og Monopolet snakkede bodelingsdilemma. En nylig fraskilt 34-årig kvinde ville have bekræftet, at det var fair, hvis hun krævede den køkkenmaskine, hun havde givet ekskæresten i julegave, tilbage.

Inden Uffe Burchard nåede at svare, hjalp Mads Steffensen med yderligere kontekst.

Ekskæreste havde svinet køkkenmaskinen til fra det moment han fik den. Den kunne ikke hvad den skulle. Så var det ikke det rigtige mærke. Den var faktisk lort, havde han sagt.

Murstensmanden bag værtmikrofonen uddybede yderligere.

Kæresten havde givet hende en juicemaskine som han altid brugte. Så kunne de bytte, mente hun. Men det ville han ikke. Kunne hun kræve køkkenmaskinen retur?

Julie fandt noget musik frem på Spotify og afbrød monopolets votering. Hun trykkede på Facebook.

Da Julie scrollede nedad ramte det hende på klods hold. Ca. fem sekunder senere sprintede chokket gennem kroppen på hende…

Inden sveden lagde for land, først i i hårsækkene, hvorefter den langsomt overtog resterne af hendes krop. Hun trak vejret hårdt og dybt. En lille dreng pegede på hende. Hun flygtede ud på toilettet, hvor det, sådan for alvor, sortnede for hendes øjne.

”Rolig. Rolig. Det går over lige om lidt. Det går over lige om lidt.” Hun satte sig op mod den klistrede væg med ryggen mod afgrunden.

Her arbejdede hun med vejrtrækningen – Rolig… Rolig… – som hun havde lært det. ”Jeg har det bedre nu. Jeg har det bedre nu” citerede hun igen og igen i sit eget hoved.

Men det var løgn.

I opslaget skrev Facebook:

”Del dine juleminder på Facebook”

Billedet viste Julie, Mads og lille Julian med hver sin nissehue på hovedet foran det lille juletræ i Thailand.

50 Comments

 1. I used to be able to find good information from your content.

 2. Saved as a favorite, I like your website!

 3. Hi there! I simply wish to offer you a big thumbs up for your excellent information you have right here on this post. I’ll be coming back to your site for more soon.

 4. An impressive share! I have just forwarded this onto a co-worker who was conducting a little research on this. And he actually bought me dinner because I stumbled upon it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending some time to talk about this topic here on your web site.

 5. Everything is very open with a clear clarification of the challenges. It was really informative. Your site is very helpful. Thanks for sharing!

 6. Way cool! Some very valid points! I appreciate you penning this post plus the rest of the website is also really good.

 7. I must thank you for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping to see the same high-grade content from you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my own, personal blog now 😉

 8. I’m excited to find this great site. I need to to thank you for ones time due to this fantastic read!! I definitely loved every bit of it and I have you saved as a favorite to check out new stuff on your web site.

 9. This is a very good tip particularly to those new to the blogosphere. Simple but very accurate information… Appreciate your sharing this one. A must read post!

 10. Good information. Lucky me I ran across your blog by accident (stumbleupon). I’ve saved as a favorite for later!

 11. I’m amazed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s both educative and entertaining, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head. The issue is something that not enough people are speaking intelligently about. I’m very happy I came across this in my hunt for something concerning this.

 12. When I originally commented I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I receive 4 emails with the exact same comment. Is there an easy method you can remove me from that service? Many thanks!

 13. This is a good tip particularly to those new to the blogosphere. Short but very accurate information… Appreciate your sharing this one. A must read article!

 14. I was very happy to find this website. I wanted to thank you for your time due to this fantastic read!! I definitely appreciated every bit of it and I have you saved to fav to check out new stuff in your blog.

 15. There is definately a lot to know about this subject. I love all the points you’ve made.

 16. Can I simply just say what a relief to discover somebody that really understands what they’re talking about on the web. You certainly understand how to bring a problem to light and make it important. More and more people have to read this and understand this side of the story. It’s surprising you’re not more popular given that you most certainly have the gift.

 17. I was extremely pleased to find this website. I wanted to thank you for your time due to this wonderful read!! I definitely really liked every part of it and I have you book-marked to look at new stuff on your site.

 18. Good web site you have got here.. It’s difficult to find good quality writing like yours nowadays. I really appreciate individuals like you! Take care!!

 19. Great information. Lucky me I found your blog by accident (stumbleupon). I have saved it for later!

 20. You ought to be a part of a contest for one of the greatest sites on the internet. I will highly recommend this web site!

 21. I’m pretty pleased to uncover this great site. I want to to thank you for your time just for this wonderful read!! I definitely appreciated every bit of it and I have you saved to fav to check out new information on your site.

 22. The very next time I read a blog, Hopefully it won’t fail me as much as this one. After all, I know it was my choice to read, but I really thought you would probably have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you can fix if you were not too busy seeking attention.

 23. An outstanding share! I have just forwarded this onto a coworker who had been doing a little homework on this. And he in fact ordered me breakfast simply because I stumbled upon it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending time to discuss this topic here on your internet site.

 24. After I initially left a comment I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I receive 4 emails with the exact same comment. Is there an easy method you are able to remove me from that service? Appreciate it!

 25. Excellent site you have here.. It’s difficult to find good quality writing like yours nowadays. I truly appreciate people like you! Take care!!

 26. There is certainly a lot to find out about this subject. I like all the points you have made.

 27. Hello! I could have sworn I’ve been to this site before but after going through many of the posts I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely delighted I stumbled upon it and I’ll be book-marking it and checking back frequently!

 28. Very good post. I am experiencing a few of these issues as well..

 29. When I originally left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on every time a comment is added I get four emails with the exact same comment. Is there a way you can remove me from that service? Appreciate it!

 30. Oh my goodness! Incredible article dude! Many thanks, However I am having troubles with your RSS. I don’t understand why I cannot subscribe to it. Is there anybody else having identical RSS problems? Anyone that knows the solution will you kindly respond? Thanx!!

 31. This excellent website definitely has all the information I needed concerning this subject and didn’t know who to ask.

 32. I really like it when individuals get together and share ideas. Great site, keep it up!

 33. Great info. Lucky me I discovered your website by chance (stumbleupon). I have book-marked it for later!

 34. You’ve made some good points there. I checked on the internet to learn more about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

 35. Very good post. I’m experiencing a few of these issues as well..

 36. It’s hard to find educated people for this subject, but you sound like you know what you’re talking about! Thanks

 37. This is a topic that’s near to my heart… Best wishes! Where are your contact details though?

 38. The very next time I read a blog, Hopefully it does not disappoint me as much as this particular one. I mean, I know it was my choice to read through, but I genuinely thought you would have something useful to talk about. All I hear is a bunch of moaning about something you could fix if you weren’t too busy looking for attention.

 39. I want to to thank you for this wonderful read!! I definitely loved every bit of it. I have got you book-marked to look at new things you post…

 40. Howdy! This blog post couldn’t be written much better! Looking through this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept talking about this. I will send this post to him. Fairly certain he will have a very good read. Thank you for sharing!

 41. I was able to find good info from your content.

 42. I really like reading a post that will make people think. Also, many thanks for permitting me to comment!

 43. Wonderful article! We will be linking to this great content on our website. Keep up the good writing.

 44. Very good article! We are linking to this great post on our site. Keep up the great writing.

 45. I like reading through a post that will make people think. Also, thank you for allowing me to comment!

 46. After I originally left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I receive 4 emails with the same comment. Is there an easy method you can remove me from that service? Kudos!

 47. Good article! We are linking to this particularly great content on our website. Keep up the great writing.

 48. Good post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon on a daily basis. It will always be useful to read through content from other authors and practice a little something from other websites.

 49. I’m impressed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s both equally educative and entertaining, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head. The issue is something not enough people are speaking intelligently about. I am very happy I came across this during my hunt for something concerning this.

 50. I seriously love your website.. Great colors & theme. Did you create this website yourself? Please reply back as I’m attempting to create my very own site and would like to know where you got this from or just what the theme is named. Many thanks!

Leave a Reply

Theme by Anders Norén