Fodbold

De bedste klubhold – indendørs (Del 1 af 2)

liste, rangering, fodbold, indendørs fodbold

De bedste klubhold i verden – bare i indendørs. Det er præmissen. På denne liste diskuterer Dellas Naxos spillere, hold, positioner samt flugtende faktorer her imellem.

Rammerne

Der spilles den danske udgave af indefodbold med bander, håndboldmål, mand over midten, udvisning for tacklinger og flyvende udskiftninger.
De ti hold opstilles i den klassiske trekant med én central styrende spiller, to på siderne samt en mål-/bagerste mand, der enten dækker op eller udvider til en firkant.

Hvad kan en god indendørsspiller?

Effektive spillere på græs dominerer ikke nødvendigvis i indendørs. Her forfordeles tekniske og vævre spillere. Spillere, der er boldfaste. Spillere, som kan operere i små rum. Spillere, der ikke udelukkende lever på fart og dynamiske gennembrud.
I indendørs er der primært tale om skiftende forsvars- og angrebs besiddelser, som man kender fra håndbold og basketball, hvorfor spillerne ofte eksekverer i offensive og defensive skemaer (trekanter). I modsætning til udendørs-versionen, hvor forsvar, midtbane og angreb flyder sammen i et dynamisk kaos, har den enkelte spillers fysiske nærkampsstyrke derfor ikke samme værdi.

Målmand

Positionen kan udfyldes af to forskellige typer. 1) Den fysiske type, der fylder i målet eller 2) boldspilleren, der fordelagtigt kan indgå i spillet og tilbyde offensiven en ekstra dimension.
Som i tilfældet med udendørs må målmanden gerne indeholde visse psykopatiske træk. Frygtløshed og offervillighed en faktor, da vedkommende skal sætte hoved, bryst og lår på alt.
Ældre eksempler: Jaap Stam, Roberto Carlos, Marcel Desailly, Marco Materazzi, Rio Ferdinand, Jan Koller, Carles Puyol, ”Tøffe” og/eller ”Graver”!

Midten

Galla-positionen i indendørs fodbold. Krydres denne position med opgaven over midten, har man en chef-rolle. Det er den ”rene” 10’er der forlanger en sådan rolle.
Den styrende spiller har en hurtig, sikker boldomgang og et præcist spark – gerne hårdt. Spilleren skal ikke nødvendigvis kunne banke den ind fra 35 meter, men være i stand til at finde defensivens huller fra kort afstand. Teknik, overblik, fodbold IQ (Fodbold IQ = En naturlig/skolet evne til placere- og bevæge sig taktisk korrekt og tage mange gode beslutninge) samt opmærksomhed i små rum er essentielt, da spilleren, især i opgivnings-fasen, skal tage gode beslutninger i et kaotisk miljø.
Ældre eksempler: Zinedine Zidane, Michael Laudrup, Andrea Pirlo, Xavi, George Hagi, Diego Maradona, Dennis Bergkamp, Juan Román Riquelme, Guti, Pablo Aimar

Venstre og højre kant

Her lægges vægt på drible færdigheder, teknik, hurtig boldomgang og et hhv. godt venstre- og højre ben. Drible færdighederne benyttes i opgivnings fasen, hvor spilleren på kanten modtager bolden og den offensive besiddelse etableres og vedligeholdes.
I de offensive besiddelser har spilleren på kanten som oftest tre taktiske træk. 1) spil bolden retur til midten 2) spil bolden på tværs til modsatte kant 3) afslutning første gang.

Ældre eksempel venstre: Luis Figo, Ronaldinho, Thierry Henry, Robinho, David Beckham, Romario, Brian Laudrup

Ældre eksempel højre: Rivaldo, Ryan Giggs, Raul Gonzales Blanco, Hristo Stoichkov, Johan Cruyff, Djalminha.

(Over midten)

Manden over midten skal vide, hvor målet står og agere opspilsstation i omstillingsfasen. Da spilleren ofte skal jagte lange bolde, ledes der efter en boldfast type som er god i vendingerne og gerne har fart.

Ældre Eksempler (over midten): Raul, Romario, Thierry Henry, Ronaldo (Den originale), Dennis Bergkamp, Brian Laudrup.

Listen (første del)


10. Manchester United

Et forkælet og flommefedt folkefærd har sultet de seneste år. De vil ikke ende som Liverpool, siger de. De underskriver deres kommentarer med ”Not arrogant, just better”. Puha… Manchester United-fans.

Men hvor blev magien af? Hvor blev det, Peter Schmeichel med liderlighed i stemmen kalder the ”U’nej’et”-mentality, af?
Jeg undres stadig over klubbens resultat- og spillemæssige forandring på bagkant af Sir Alex Fergusons vanvittige ”run”. Mit svar er en helvedes talentfuld generation og trænerhistoriens bedste kortblander.

På trods af flere svage sæsoner og solidt britisk pengesprøjt, har ”United”, i min optik, stadig godt indendørsmateriale.

Lister, rangering, fodbold, indendørs fodbold

Manchester United’s indendørs hold

Målmand – Wayne Rooney

Den sidste store spiller fra ”Uniteds” gyldne år, Wayne Rooney, ryger ind mellem stængerne. Det vil jeg sgu gerne se. Jeg vil gerne se Rooney finde englænderen frem og kaste sig med hovedet først efter alle bolde.
Den efterhånden 31-årige Rooney er oplevet i en bedre udgave, men kan stadig skrive en alsidig kompetenceprofil på sit CV. Et godt ”touch”, et veldefineret spark og høj fodbold IQ. Wayne Rooney er værdifuld som målmand, da han med lethed kan indgå i angrebsenheden og være kampafgørende. Alternativt kunne Phil Jones placeres i målet. Så er der også lidt underholdning til pøblen.

Midten – Paul Pogba

Paul Pogba er qua sin fysik en lidt atypisk ”midtstyrer”. Men franskmanden har gode visioner i sit spil, og er bestemt i stand til at distribuere spille centralt. Teknikken er der intet i vejen med, og de lange ben kan eventuelt prikke bolde, komme i vejen og herved omstille forsvar til angreb. Mest væsentligt ift. positionen har Pogba et meget solidt træf på bolden.

Venstre – Zlatan Ibrahimovic (over midten)

Zlatan Ibrahimovic spiller i venstre angrebsside og udgør kernen i Manchester Uniteds berettigelse på listen. Svenskeren, der fodboldteknisk- og attitudemæssigt er gennemsyret af sine Balkan-gener, er en af Europas mest boldfaste opspilspunkter. Evnen til at bevare bolden, kvalificerer Ibrahimovic til tjansen over midten.

For en spiller der måler +190 centimeter, er Zlatans tekniske kunnen ikke set magen. Kombineres den fysiske ramme med en så unik teknik, kan det, primært grundet opspilsmulighederne, være særdeles effektivt i indendørs.
Foruden det tekniske ”touch” på bolden, har svenskeren yderligere en fintfølende målnæse med et dertilhørende hårdt og præcist spark. Zlatan kunne sagtens styre midten, men så ville Pogba og co. nok ikke se bolden så meget.

Til prisen som denne listes mest underholdende spiller er den langlæmmende Randers-palme en topkandidat.

Højre – Juan Mata

Juan Mata er listens første spanier, og nok den mest typiske indendørsspiller hos Schmeichels favoritter. Fremragende teknik, boldfast, kvik opfattelsesevne samt høj fodbold IQ. Der skal ikke så meget mere til. Mata spiller til højre af balancemæssige årsager, da de resterende startere ikke skal positioneres akavet ift. sparkeben.

Bænken – Daley Blind, Henrikh Mkhitaryan

Kloge spillere har høj værdi i indendørs. Derfor er Daley Blind med på bænken. Alle ”United”-fansene bør huske på, at hollænderen ikke bliver udstillet pga. sin mangelende hurtighed i dette format. Henrikh Mkhitaryan deler kompetenceprofil med Juan Mata og er endda lidt hurtigere i sine vendinger.

I Manchester United-truppen bød følgende spillere sig til: Marcus Rashford, Anthony Martial, Ander Herrera, Memphis Depay, Bastian Schweinsteiger og Michael ”he’s a red” Carrick.

 

9. Borussia Dortmund

dortmund, lister, indendørs, rangering, fodbold

Borussia Dortmund’s indendørs hold

Dortmund har de seneste sæsoner været Europas hipster-hold numero uno, om end ”hypen” har fået fanskaren til at klø sig mere i skægget.
BVB er kendt for hurtige omstillinger og kontrollerede boldbesiddelse. På dette hold er der mest brug for det sidste.
Som konsekvens af succesen har den europæiske elite hentet flere af klubbens største profiler, men som en sand hipster-klub har Dortmund scout-netværket i orden og udfyldt truppen med flere velegnede spillere til indendørs.

Målmand – Sokratis Papastathopoulos

Vi starter i den tunge ende, hvor Sokratis Papastathopoulos står på mål, og indleder en målmandstrend med store stoppere på denne liste. Læseren tænker måske, at Sokratis egner sig bedre til at bugsere træstubbe end at spille indendørs fodbold. Mit argument lyder, at grækeren er svær at passere, da den taktisk velfunderede stopper er villig til at brede- og ofre sig i sine defensive pligter. Han bliver selvfølge bedt om lade de andre klare offensiven.

Midten – Mario Götze

Som klubbens bedste tekniker bestyrer Mario Götze Dortmunds offensive trekant. Götze kan både holde fast i bolden, bringe sine medspillere i spil og afslutte angrebene selv.
Det tidligere stortalent har, siden han sidst var i Dortmund, ledt efter sit højeste niveau, men er stadig meget effektiv retvendt mod backkæden. Via hurtige fødder og høj fodbold IQ er Götze i stand til at kan gå helt tæt på modstandernes to forsvarsspillere og finde den mest optimale løsning.

Venstre – Marco Reus (over midten)

Historien om Marco Reus’ skrøbelige bentøj er en moderne tragedie på størrelse med Asbjørn Sennels. Men spiller Reus fodbold, spiller han god fodbold. Reus kan desværre ikke udnytte sit glidende løb i indendørs, men heldigvis har tyskeren et arsenal af andre kvaliteter: teknik, driblinger, god boldomgang samt kliniske afslutninger.

Højre – Raphaël Guerreiro

Raphaël Guerreiro spillede et godt EM, og i Dortmund har den 22-årige back fortsat formen. Guerreiro’s berettigelse hviler på et godt venstre ben, holdets balance samt rolig boldomgang krydret med et højt teknisk niveau. Træner Thomas Tuchel har af flere omgange benyttet den tidligere Lorient-spiller på den centrale midtbane, hvilket underbygger portugiserens fodbold IQ.

Man kunne være en smule fræk og starte Emre Mor i højre side. Tyrkeren er prototypen på en fantastisk indendørsspiller, men jeg har ikke set ham nok til at bedømme det potentiale, jeg formoder er stort.

Bænken – Pierre-Emerick Aubameyang, Shinji Kagawa

For nylig så jeg Pierre-Emerick Aubameyang på stadion. Han lavede fire ”pinde” mod HSV, og selv set fra de høje rækker, hvor alt mere eller mindre ligner slowmotion, så manden hurtig ud. Gaboneseren drager ikke så stor nytte af antrittet i dette format, men vil stadig være en effektiv indskifter med sin målnæse, taktiske forståelse og udmærket teknik.

Den japanske Iniesta, Shinji Kagawa, har fået spillehumøret igen efter et mislykket ophold i Manchester United. Den vævre asiat har alle komponenter til indendørs fodbold. Teknik, fodbold IQ, førsteberøring, rappe hoftevrid og så han er relativt målfarlig.

Borussia Dortmund har flere unge spændende spillere der har været i betragtning til dette hold. Foruden Emre Mor kan Ousmane Dembele, Christian Pulisic og Julian Weigl bl.a. nævnes.

 

8. Juventus

juventus, liste, rangering, fodbold, indendørs fodbold

Juventus’ indendørs hold

Jeg skal være den første til at indrømme det. Jeg får ikke set mange Serie A-kampe. Italien rimer ikke just på indendørs fodbold, selvom deres traditionelle taktiske filosofi kan minde om skift mellem defensive og offensive besiddelser. International fodbold er dog langt mere dynamisk generelt, og dette Juventus-hold har vel og mærke ingen indfødte på holdkortet.

Målmand – Dani Alves

Giorgio Chiellini og Leonardo Bonucci var faktisk længe på Juventus’ målmands-shortliste. Så kom jeg i tanke om, at Dani Alves spiller i Juventus.

Jeg har altid fantaseret om Roberto Carlos som inde-målmand. De der store lår defensivt og skudstyrken offensivt er godt tv. Selv om Dani Alves ikke har store lår, besidder han den samme effektive vildskab som sin brasilianske forgænger. Der er endda mere stammekriger i Dani, som jeg kalder ham, da jeg kender ham.

Rolf Sørensen ynder at tale i scenarier. Her kommer et. Dani Alves redder indledningsvis et knaldhårdt spark med bryst eller hoved. Efterfølgende tonser med frem og på Fabio Rochemback’sk vmaner skyder på alt, hvad der rører sig.

Dani Alves er med ud fra samme princip som et god gryderet. Det skader ikke med en knivspids chili.

Midten – Miralem Pjanic

Miralem Pjanic MÅ være god indendørs. Lad os tage temperaturen på bosnieren. Teknikken er på plads. Fodbold IQ’en ligeså. Han kan spille bolden videre i et højt tempo. Ja, da. Nå, ja. Så har han, i øvrigt også, et af Europas bedste højre ben. Mon ikke han lærte noget af mesteren, Juninho Pernambucano, i løbet af den ene sæson, de havde sammen i Lyon?

Venstre – Gonzalo Higuain (over midten)

Gonzalo Higuain har gjort det, få fodboldspillere på højeste niveau formår. Et skridt tilbage og tre skridt frem. I Napoli gik Higuain fra afslutter i international topklasse til en af verdens bedste afsluttere.

Netop pga. den høje konverteringsrate vimser Gonzalo Higuain rundt over midten og venter på chancerne. Higuain skal primært bruges til at klappe bolden i mål via kontra eller fra sin position i venstre side, da han blot har teknik og kombinationsfærdigheder til husbehov.

Højre – Paolo Dybala

På modsatte kant spiller Higuains landsmand Paolo Dybala. Den unge argentiner er den 10’er, Juventus havde bruge for. En kreativ spiller med speed, der både kan skabe, drible og score. Denne blanding af offensive komponenter udgør en effektiv indendørsspiller. Det er blot til holdets balancemæssige fordel, at Dybala sparker bedst med venstre ben.

Bænken – Juan Cuadrado, Alex Sandro

Bag banden starter Alex Sandro og Juan Cuadrado. Sandro er en typisk offensiv brasser-back med god boldomgang og tekniske færdigheder. Som venstre benet kan han dække positionen i højre side, og med sin lidt robuste fysisk bør han kunne afløse Dani i målet.

Colombianeren Juan Cuadrado er, hvad Poul Hansen kalder en dræbler. Kantspilleren er ikke den mest målfarlige, men har sine spidskompetencer i det chanceskabende spil og evnen til at holde fast i bolden.

Claudio Marchisio var i med overvejelserne, men italienerens primære kompetence omhandler dynamiske løb. Sami Khedira var også på blokken, men han er for tung i vendingerne til, for alvor, at være effektiv.

 

7. Paris Saint-Germain

Jeg har aldrig været i Paris. Jeg burde besøge den. Kultur, mad, franskmænd og fortovscaféer. De smalle gader og de smukke avenuer. Det er en sexet by. Med hvad med fodboldholdet?

Paris Saint-Germain har fået økonomiske kræfter, men er, som klub, endnu ikke helt så sexede. Den franske liga er ikke helt så sexede. Derfor handler de ind på hylden lige under de største, og jeg tvivler på, at de får den Champions League-titel, de har investeret så meget i. Havde Zlatan stadig befundet sig i byernes by, lå PSG højere på denne liste. Men den nyrige klub har trods alt stadig et stort potentiale. Også i indendørs.

psg, fodbold, liste, rangering, indendørs fodbold

Paris Staint-Germain’s indendørs hold

Målmand – Thiago Silva

I parisernes mål var tre spillere oppe at vende. Ballademageren og muskelbundtet Serge Aurier kan, med sin kraftfulde og stålfaste ramme, agere fysisk stopklods. Ivorianeren har dog lidt for store bevægelser ift. konkurrencen. Krychowiak var tættere på at vippe Silva af pinden, da polakken besidder en solid boldomgang samt fine visioner.
Lederskikkelsen for både klub- og landshold, Thiago Silva, vandt dog valget, da han har en fornuftig ramme, læser spillet til perfektion, og samtidig ikke er en decideret byrde boldomgangsmæssigt.

Midten – Marco Verratti

Italien har traditionelt produceret langhårede, langsomme og beskidte centrale defensive playmakere. Dimetrio Albertini, Gennaro Gatusso og Massimo Ambrosini nævnes i flæng.

23-årige Marco Verratti deler ansigt med Nørrebro-rapperen ”Kidd”, og så repræsenterer han en blanding af Italiensk tradition og Pirlo – bare korthåret. Verratti har både ”svinehunden” i sig og den gode boldomgang (knap så elegant på bolden som mistroen). Yderligere kan midtbanespilleren via overblik, teknik, høj fodbold IQ holde flow i PSG’s angreb.

I PSG-truppen kan Javier Pastore, Angel Di Maria, Hatem Ben Arfa eller Adrien Rabiot alternativt styre midten.

Venstre – Edinson Cavani (over midten)

Siden Zlatan Ibrahimovic’ exit i Paris har den langhårede bomber fået fuld spilletid og bevist sig som målscorer. Edinson Cavani er med ud fra samme præmis som Gonzalo Higuain. Han kan lave mål. Cavani er placeret over midten med sin fysiske ramme in mente, hvor uruguayaneren kan bevare bolden.

Højre – Angel Di Maria

Jan Mølby har aldrig været begejstret for Angel Di Maria, hvilket er beviset på, at selv den bedste kan tage fejl…

Den kronisk kontante Mølby kan forsvarer sig med, at Angel Di Maria aktuelt befinder sig i et lille formdyk. De seneste sæsoner har argentineren dog ramt niveauet i den franske hovedstad efter exit’s i Real Madrid og Manchester United af hhv. politiske- og personlige årsager. Med Di Maria har pariserne et stærkt og præcist venstreben. Den spinkle argentiner er tilmed forholdsvis målfarlig, kan holde på bolden og med finurlige pasninger, finde medspillere i de små rum.

Bænken – Maxwell, Hatem Ben Arfa

Jeg har en svaghed for Maxwell. Så er det sagt. Den brasilianske Nicklas Jensen er ekstremt klog på bolden, elegant og tager sjældent dårlige beslutninger. En undervurderet boldbegavelse.

Hatem Ben Arfa nærmer sig verdenseliten på sine bedste dage og Kasper Fisker på de dårlige. Tag det som en kompliment, Kasper. I netop dette format er franskmanden sandsynligvis effektiv, da han kan benytte alle sine tekniske og chanceskabende færdigheder.


6. Liverpool FC

Liverpool FC er blevet hippe. De er kommet på mode. Transformeringen hænger selvfølgelig sammen med hipsteren selv, Jürgen Klopp, og dennes Heavy Metal-football.

Klopp er en fantastisk ”larger than life”-type, men hvordan ville tilgangen til indendørs være for den tyske innovatør? Forestiller mig, at han vil ”blitze” modstanderen ved opgivning, køre fuldbanepres og praktisere hurtige afslutninger a la NBA-holdet Phonix Suns’ ”seven seconds or less”-filosofi i 00’erne.

Jeg kan virkelig godt lide balancen på dette Liverpool-hold. Flere vil sikkert være uenige i den høje rangering, men holdet består af tre målfarlige teknikere samt en tankvogn inde på kassen. Balanceret opskrift i min bog.

liverpool, fodbold, indendørs fodbold, liste, rangering

Liverpool FC’s indendørs hold

Målmand – Mamadou Sakho

I udendørs fodbold og privatlivet er Mamadou Sakho ofte helt ude at skide. I indendørs bliver han bedt om at stå på kassen, tage imod og holde sin kæft. Så skal det nok gå.

Midten – Philippe Coutinho

Liverpools bedste og vigtigste spiller, Philippe Coutinho, tager sig af midten. Selvfølgelig gør han det. Det rappe fodskifte, den pletfrie teknik og det fremragende spark kan let straffe modstanderen i dette format. Tilmed er han i stand til at holde tempo i bolden og meget svær at pille bolden fra. Stor fremtid til ham her.

Venstre – Roberto Firmino (over midten)

Roberto Firmino har groet en Randers-palme. Han har lige ”douchet” sit look med en længere og mere vandret liggende palme end normen. Jogi Klopp approves.

Sekundært bør det nævnes, at brasilianeren med sine ”falsk 9’er”-kompetencer har styr på teknik, visioner, fodbold IQ samt god varians i afslutningerne. Man kunne placere Firmino centralt, men dertil er Coutinho’s spark fra distancen for dødbringende.

Højre – Daniel Sturridge

Dani Sturridge placeres naturligt i højre side med sit afslutningsvante venstre ben. Her kan han stå og afslutte ”rundskævt” fra gode vinkler. Sturridge har flere gange i karrieren vist prøver på sine skarpe driblinger, som kan drage nytte bl.a. i opgivningsfasen.

Bænken – Adam Lallana, James Milner

Adam Lallana er første mand fra bænken. Han kan dække alle de offensive positioner, og med sit fine teknik og overblik skabe chancer. Yderligere er Lallana forholdsvis målfarlig.

Beslutningen om sidste plads på bænken skabte indre uro. Sadio Mane har spillet på et højt niveau de seneste sæsoner, men er bedst i lidt større rum. Emre Can kan meget af det hele. Jeg har bare en formodning om, at ”firmaets mand”, James Milner, giver dette Liverpool-hold noget fundament fra bænken. Milner er lidt en tonser, men den alsidige lederskikkelse overrasker gang på gang, uanset hvilke opgaver han stilles overfor.

Listens resterende fem hold bliver diskuteret i del 2, som du kan finde her